Huren of kopen?

/
3 Comments
Je wilt op jezelf gaan wonen. In een woning die bij je past. Of je beter kunt huren of kopen hangt af van jouw eigen wensen en je situatie. Ik zet hier voor je de belangrijkste voor- en nadelen van huren en kopen op een rij.


HUREN


Voordelen:
+1 Je bent flexibel, een huurcontract heeft een korte opzegtermijn meestal een jaar en bij sociale huurwoningen is het vaak al een maand.
+1 De verhuurder is aansprakelijk voor groot onderhoud, dus jij hoeft daar geen geld aan uitgegeven.
+1 Je hebt recht op huursubsidie als je alleen woont en onder de inkomensnorm verdient, dat scheelt je zo'n 200 euro per maand, lekker!
+1 De verhuurder kan je er niet zomaar uitzetten, je hebt wettelijke huurbescherming.
+1 Je bent al een paar jaar ingeschreven bij een woningcoöperatie, dus veel groene smileys om uit te kiezen

Nadelen:
-1 Je hebt weinig vrijheid om veranderingen aan te brengen aan het huis, felle kleuren op de muren of gaatjes boren mogen niet.
-1 Je bouwt met je huurwoning geen eigendom op.
-1 Je krijgt vrijwel zeker ieder jaar een huurverhoging.
-1 Sociale huurwoningen vragen per maand minder dan 700 euro, maar om in aanmerking te komen voor zo'n goedkoop huisje moet je minstens 3 jaar zijn ingeschreven bij een woningcoöperatie.. bummer!
-1 Vaak vind je een leuk huisje maar dan staat het in een niet zo fijne buurt, waar je savonds alleen niet overstraat durft.
-1 Als je toch ergens goedkoop wilt huren krijg je er gratis een roommate bij..

Tussenstand: +5/-6KOPEN


Voordelen:
+1 Je kunt je woning aanpassen naar jouw wensen, vet!
+1 De woning is jouw eigendom en je bouwt vermogen op en hopelijk verkoop je het over een paar jaar met dikke winst, score!
+1 Op het moment staat de hypotheekrente heel laag dus is het aantrekkelijk een huis te kopen omdat je dan weinig rente verschuldigd bent, dus een lekkere lage maandlast (denk ong. 300 of 400 euro, ligt er aan hoe hoog je hypotheek is natuurlijk)
+1 Je hebt belastingvoordeel door de hypotheekrenteaftrek, dus krijg je per maand een x bedrag terug gestort.
+1 Als je ooit in de problemen komt met je inkomsten bestaat er NHW, die kijken naar de situatie en dan kan je tijdelijk minder hypotheek betalen
+1 Je hoeft niet 3 jaar ergens ingeschreven te zijn om in aanmerking te komen
+1 Als dit je eerste koophuis is kom je in aanmerking voor starterslening, dit geld moet je gebruiken om je woning te verbouwen, badkamer, toilet, keuken, pas 3 jaar later begin je dit pas met aflossen, dus hoef je niet in een keer 10.000 euro uit te geven aan een verbouwing.

Nadelen:
-1 Je bent minder flexibel als je wilt verhuizen, dus je moet wel zeker zijn dat je er minimaal 5 jaar wilt gaan wonen.
-1 Je moet een vaste baan hebben, of uitzicht op een vaste baan
-1 Als je in een flat woont, betaal aan de VVE (Vereniging Van Eigenaren) voor de servicekosten, zoals onderhoud aan het portiek, meestal rond de 100,- p.m.
-1 Je bent zelf aansprakelijk voor het onderhoud in de woning.
-1 Je betaalt extra belastingen en verzekeringen
-1 Het huis kan in waarde dalen, daardoor houdt je een schuld over als je het verkoopt, maar als je dit goed onderhoud dan zal dit niet gebeuren en als de huizenmarkt een beetje meewerkt.

Eindstand:
Huren: +5/-6
Kopen: +7/-6


Woon jij in een koophuis of een huurwoning? En wat zijn je toekomstplannen? Ik ben benieuwd, share ze! xoxo
You may also like

3 opmerkingen:

 1. Leuk artikel! Kleine aanvulling: Huursubsidie is helaas lang niet alle gevallen zo hoog. Dat ligt echt aan je inkomen. Zo heb ik ook wel eens 70 euro ontvangen. De minimale huurperiode heb je vaak niet bij sociale huurwoningen. Net zoals borg. De opzegtermijn is vaak een maand. Hopelijk heb je hier wat aan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zet het erbij thanks :) Nee klopt, huursubsidie ligt aan je inkomen. Vriendin van mij krijg bijvoorbeeld 200 euro waarbij ik maar 20 euro kreeg. Maar ik heb lekker een huisje gekocht :)

   Verwijderen
 2. Wij hebben zelf een koophuisje, omdat dit kon. Als we wilden huren hadden we er misschien nu nog niet ingezeten. DRAMA was dat toen der tijd. Maar ben erg blij dat we een eigen huisje hebben, die we elk jaar ook wat meer hebben verbouwd. Met als klap op de vuurpijl onze geheel vernieuwde en vergrote badkamer<3

  BeantwoordenVerwijderen

High On Blog. Mogelijk gemaakt door Blogger.